Search
Close this search box.

Κροταφογναθική Διάρθρωση

η αντιμετώπιση του πόνου στο στόμα και το πρόσωπο

Η κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΦΓΔ) είναι μια μικρή άρθρωση μπροστά από το αυτί, η οποία ενώνει την κάτω γνάθο με το κρανίο. Η διάρθρωση αυτή καθορίζει την λειτουργικότητα και την κινητικότητα της κάτω γνάθου.

Ως δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής χαρακτηρίζουμε μια πληθώρα παθολογικών -και συνήθως επώδυνων- καταστάσεων, οι οποίες αφορούν τόσο την άρθρωση όσο και τους μαλακούς ιστούς που την περιβάλλουν (μασητηρίοι μύες, σύνδεσμοι, περιτονίες).

Τρεις είναι οι κύριες παθολογικές οντότητες οι οποίες εννοούνται όταν χρησιμοποιούμε τον -μάλλον αδόκιμο- όρο “Σύνδρομο Κροταφογναθικής”:

– Το Σύνδρομο Μυοπεριτοναϊκού Πόνου, όπου εμφανίζεται πόνος στην περιοχή του προσώπου λόγω σπασμού των μασητηρίων μυών

– Η Εσωτερική Αποδιοργάνωση της ΚΦΓΔ, όπου το πρόβλημα είναι καθαρά ενδοαρθρικό και αφορά συνήθως σε παρεκτόπιση του διαρθρίου δίσκου

– Οι Εκφυλιστικές Νόσοι των Αρθρώσεων, όπου οι αρθριτικές βλάβες οδηγούν σε αποδόμηση των αρθρικών επιφανειών

 

Οι δυσλειτουργίες αυτές είναι συχνές, και παρουσιάζονται με ποικιλία συμπτωμάτων. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι:

 

– Χρόνιος πόνος στους μασητηρίους μύες, συνήθως ετερόπλευρος

– Αντανακλαστικός πόνος στο αυτί και τη γνάθο, ο οποίος χειροτερεύει κατά την μάσηση

– Πόνος ή/και οίδημα της άρθρωσης

– “Κλείδωμα” της γνάθου

– Ήχοι από την άρθρωση (clicking, popping)

– Κεφαλαλγία

– Πόνος στον αυχένα, τον ώμο και την πλάτη

– Τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας

– Διαταραχή της σύγκλεισης των δοντιών

– Ιστορικό τραυματισμού

Η κλινική εξέταση των ασθενών με δυσλειτουργία της κροταφογναθικής ξεκινά με την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη παραλειτουργικών έξεων (όπως π.χ. το τρίξιμο των δοντιών) και στην αδρή εκτίμηση του ψυχολογικού προφίλ του ασθενούς. Ακολούθως γίνεται ψηλάφηση των μασητηρίων μυών και των μυών του αυχένα, και λεπτομερής καταγραφή των κινήσεων της κάτω γνάθου. Έτσι διαπιστώνεται η ευαισθησία των μυών καθώς και ο περιορισμός ή η ανωμαλία των κινήσεων της γνάθου. Επίσης γίνεται αξιολόγηση των οδοντικών φραγμών και της οδοντικής σύγκλεισης, και καταγράφεται οποιαδήποτε παρέκκληση από το φυσιολογικό. Η ψηλάφηση και η ακρόαση της ΚΦΓΔ είναι απαραίτητο διαγνωστικό στάδιο, ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν ήχοι που παράγονται κατά την κίνηση της κάτω γνάθου, και να αξιολογηθεί η ευαισθησία της άρθρωσης κατά την ψηλάφηση.

Ανάλογα με την περίπτωση, ο ακτινολογικός έλεγχος των κροταφογναθικών διαρθρώσεων μπορεί να περιλαμβάνει απλές ακτινογραφίες (πανοραμική και κονδύλων), αξονικές τομογραφίες ή και μαγνητικές τομογραφίες στις περιπτώσεις που πρέπει να μελετηθούν τα μαλακά μόρια της άρθρωσης.

Η θεραπεία των δυσλειτουργιών της ΚΦΓΔ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών προσεγγίσεων, κυρίως συντηρητικών και σπανιότερα χειρουργικών. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μυοχαλαρωτική ή/και αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία/κινησιοθεραπεία, κατασκευή ειδικού νάρθηκα σύγκλεισης, κ.α.

Στις περιπτώσεις εσωτερικής αποδιοργάνωσης και στις εκφυλιστικές νόσους, οι οποίες είτε δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην συντηρητική θεραπεία είτε το στάδιο τους είναι προχωρημένο, τότε η χειρουργική προσέγγιση είναι ενδεδειγμένη και απαραίτητη. Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός έχει στη διάθεση του τις ακόλουθες χειρουργικές τεχνικές:

– Λύση και πλύση της άρθρωσης με αρθροκέντηση ( Arthrocentesis – Lysis and Lavage)

– Αρθροσκοπική λύση και πλύση της άρθρωσης ( Arthroscopic Lysis and Lavage)

– Αρθροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση ( Operative arthroscopy )

– Ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση

Η αρθροκέντηση και η αρθροσκόπηση είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, με μικρό εγχειρητικό τραύμα, και προσφέρουν στον ασθενή πολύ καλά αποτελέσματα, τα οποία είναι αδύνατον να επιτευχθούν μόνο με την συντηρητική θεραπεία. Η αρθροκέντηση συνήθως εκτελείται υπό τοπική αναισθησία, ενώ οι αρθροσκοπήσεις συνήθως διενεργούνται υπό γενική αναισθησία.

Η ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση της ΚΦΓΔ είναι σαφώς βαρύτερη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται στις λιγοστές περιπτώσεις όπου το είδος και το μέγεθος του προβλήματος καθιστά την αρθροσκοπική προσέγγιση ανεπαρκή.

Dimitrios Papadakis MD DMD FEBOMFS

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο